– Vi oppfordrer alle til å ta fagbrev

Renhold er et utrolig viktig yrke, og du har god grunn til å føle yrkesstolthet for faget. Et fagbrev gir ekstra stolthet, og det fikk Iwona og Aneta i Hvass erfare.

Iwona Kalamus og Aneta Rusin jobber som renholdere hos Hvass. De er begge fra Polen. Aneta kom til Norge i 2006 og Iwona i 2012. 

– Planen var å være her i kanskje ett år, men plutselig har det gått nesten 17 år, ler Aneta. Hun jobber som stedligleder hos Rederiet i Rådhusgata.

– Ingen av oss vil tilbake til Polen. Vi føler oss hjemme her, sier Iwona, som er stedleder hos et Management Consulting firma i sentralt Oslo.

Trenger du hjelp med renhold?

 

Aneta og Iwona er begge stedledere i Hvass. De er også stolte eiere av hvert sitt fagbrev i renhold.

Bedre lønn og større muligheter med fagbrev
Begge begynte i Neas – som ble kjøpt opp av Toma og nå heter Hvass – rett etter at de kom til landet.

– Vi har kun jobbet et sted i alle år. Det er ganske unikt å være så lenge på en arbeidsplass, men vi har det veldig bra hos Hvass!

I Hvass er det cirka to stykker som tar fagbrev hvert år, og i mai i år var det Iwona og Aneta sin tur. Å ta fagbrev betyr å få dokumentert sin fagkompetanse. Du får med andre ord et bevis på at du er fagarbeider innenfor renholdsfaget og har rett til å benytte yrkestittelen Renholdsoperatør. Man må ha fem års erfaring innen renholdsyrket for å ta fagbrev. 

Stolte av å ha tatt fagbrev  

Iwona og Aneta har jobbet i mye mer enn fem år, men de kjente at de måtte bli klare før de gikk i gang med prosessen. Man skal nemlig ikke kimse av språkbarrieren. 

– Vi har begge bodd lenge i Norge, og vi har hatt norskkurs gjennom jobben. Men det er en lang prosess med mye informasjon, og det kan være vanskelig hvis du ikke snakker perfekt norsk. Det er viktig å skjønne spørsmålene, hvis ikke kan man svare feil og i verste fall ikke bestå. Heldigvis kan en ha med ordbok eller spørre om det er noe en ikke skjønner, forklarer Aneta. 

Foto: Einar Aslaksen

Selve fagbrevet består av en praktisk og en teoretisk del. Det er undervisning i tre moduler: planlegging, renhold og HMS. Etter endt undervisning er det teorieksamen, og etter bestått teori er det praktisk eksamen.

– Teorieksamen var stressende. Vi er veldig stolte og glade for at vi gjennomførte og besto!

Bedre lønn og mer ansvar
Fagarbeidere får også bedre lønn enn ufaglærte renholdere og står sterkere i konkurransen om ledige jobber, samtidig som utdanningsnivået i bedriften gir en indikasjon på kvalitet når det konkurreres om oppdrag. Fagbrevet er altså verdifullt både for ansatte og arbeidsgiver. 

– Fagbrev er utelukkende positivt. Vi får mer lønn, mer ansvar og mer kunnskap. Og denne kunnskapen kan vi nå lære bort til andre. Mange tenker kanskje at vi bare vasker, men det er mye mer bak det. Man må være smart når man jobber med vaskemidler som inneholder kjemikalier.

Slik jobber Hvass med bærekraft

Kundepleie på agendaen
Både Aneta og Iwona gleder seg til veien videre i Hvass – nå med fagbrevene på plass. De er begge veldig fornøyde med jobben sin. 

– I Hvass har jeg mulighet til å kontrollere min egen arbeidsplan, til å gjøre egne vurderinger og fokusere på de tingene som er viktigst på et gitt tidspunkt. Jeg følger ikke en streng plan, sier Iwona – og fortsetter: 

 – For meg handler det heller ikke bare om å vaske, det handler om kundepleie. Vi har et så godt forhold til kundene våre. De er så snille, de takker meg ofte for at jeg gjør en god jobb, og de kjøpte gave til meg da jeg hadde 10-årsjubileum. Jeg står opp veldig tidlig hver dag, kvart på 5, men jeg klager ikke, fordi jeg er så glad for at jeg skal hit på jobb. 

Foto: Einar Aslaksen

Forrige
Forrige

Fra privat kokk for forsvarsministeren – til driftsansvarlig i Hvass

Neste
Neste

Derfor er det viktig med godt inneklima på arbeidsplassen